De provincie Drenthe is bijzonder rijk aan natuurschoon.  Natuurlijk heeft de voortdurende uitbreiding van steden, industrieterreinen en autowegen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw veel natuurschoon opgeslokt.


Maar in Drenthe is nog nergens echt een Randstedelijk omgevingsbeeld ontstaan zoals in de buurt van Leiden bijvoorbeeld, waar het groen van de fraaie natuur van weleer bedolven is onder asfalt en beton.

U vindt in de provincie Drenthe  nog steeds vele uitgestrekte bossen, tientallen onafzienbare heidevelden en een overvloed aan (vaak tussen landelijke houtwallen gelegen) akkers en  weilanden.

Boerenbedrijven zijn er ook nog steeds. Wel veel minder in aantal dan pakweg vijftig jaar geleden. En vaak ook grootschaliger van opzet dan de landbouw en veeteelt bedrijven van weleer.

Als vakantieganger kunt u in Drenthe op verschillende plekken kamperen bij de boer.  Er zijn veehouders die gewoon hun dagelijkse werk doen terwijl u als toerist rustig een kijkje kunt nemen in de stallen. Een handje meehelpen met het voederen of met het melken van het vee mag natuurlijk ook. Zoals bij de familie Kamps in Zweeloo waar u kunt verblijven op een kleine boerderij-camping met 25 plaatsen. U bent dan te gast op een gemengd agrarisch bedrijf dat nog dagelijks volop in de running is. Er is een interessante melkvee-stapel en er wordt daarnaast ook akkerbouw bedreven.  Kinderen zijn welkom als ze de boer en de boerin een handje willen helpen. Nog een treffend voorbeeld: In Uffelte vindt u de mooie mini-camping Boerdam. Ook hier proeft u het echte boerenleven in een omgeving die bijzonder rijk is aan natuurschoon.

Ook zijn er in Drenthe paardenboerderijen waar u desgewenst tijdens de vakantie paardrijles kunt nemen. Kinderen zijn overal van harte welkom.  Zij kunnen genieten van de capriolen van huisdieren als honden en katten en van  kleinvee en pluimvee.

Deze levende have beschouwt het boeren erf en de bijbehorende kleinschalige  campingplaatsen in de meeste gevallen  als hun  persoonlijk domein. Kijk er dan ook niet vreemd van op als u ’s morgens vroeg wordt gewekt door een vriendelijk knorrend Drents zwientie dat graag een boterhammetje met u mee smikkelt als u aan het ontbijt begint.

Kamperen bij de boer kan in Drenthe dus onder meer op bedrijven die geselecteerd zijn door de Stichting Vrije Recreatie (SVR). Maar ook bedrijven die niet aangesloten zijn bij de SVR bieden u in voldoende mate gastvrijheid en kwaliteit.

Kamperen bij de boer in Drenthe:  Samen ontbijten met een zwientie? Mini-camping Kolderkamp Boerderijcamping Doortenshof Boerderij-camping Roeloomskamp Paardplezier Gezond boerenverstand Hoeve Sonneclaer Meldt uw bedrijf aan  voor een gratis link  op deze pagina Boerderij Camping ‘t Looveld SVR-Minicamping Boerdam recreatie-en-toerisme-in-drenthe linken-links-pagina Drenthe Centraal kamperen-bij-de-boer Riekus Reinders