Drenthe Centraal Riekus Reinders Mail: riekus.reinders@home.nl

In het Drentse dorpje Oranje, rustiek gelegen aan het Oranjekanaal, bezochten vele duizenden Nederlandse gezinnen met kleine kinderen jarenlang Speelstad Oranje. Dat was een overdekt recreatie-bedrijf waarin er 365 dagen per jaar naar hartenlust door de kinderen gespeeld kon worden. Speelstad Oranje was in het hele land een begrip.

De succesvolle ondernemer Hennie van der Most zag ooit brood in de toen leegstaande gebouwen van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje. Hij liet er een permanente kinderkermis in bouwen met vele attracties die van 10.00 tot 18.00 uur gratis gebruikt mochten worden als de betrekkelijk lage entreeprijs voor de speelstad eenmaal betaald was.


Achter de fabriek liet Van der Most vervolgens een grote hoeveelheid afgedankte treinwagons plaatsen. Terwijl vrijwel niemand nog begreep wat hij met de lelijke wagons van plan was liet de uiterst creatieve ondernemer er Pipo-wagens van maken die hij als snel wist te verhuren als kleurrijke vakantiebungalowtjes. In 2011 werden het zogenoemde Pipodorp en Speelstad Oranje samengevoegd tot: ‘Vakantiepark en Speelstad Oranje’.


Maar de tijden zijn veranderd. Het grote publiek liet het recreatiecomplex van Van der Most, na een lange reeks van succesvolle jaren, onverwachts links liggen. Een oorzaak daarvoor is nauwelijks aan te geven. Waarschijnlijk speelt de ‘economische crisis’ hier een belangrijke rol. Het bedrijf zou binnen afzienbare tijd niet meer levensvatbaar zijn als er niet gesaneerd zou worden en als een deel van het personeel niet ontslag zou krijgen.


Maar Van der Most zou Van der Most niet zijn als hij niet een oplossing had gevonden. Hij verhuurde zijn bedrijf aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De bevolking van het dorp Oranje (1400 personen) werd door deze ondernemersactie van Van der Most geconfronteerd met de komst van een groot aantal vluchtelingen uit Syrië die inmiddels voor een deel ondergebracht zijn in het voormalige Pipodorp.

Het recreatiedorp kan 1600 vluchtelingen huisvesten. De bevolking van Oranje voert actie om te voorkomen dat er meer dan 250 personen in het voormalige recreatiepark worden opgenomen. Momenteel (december 2014) verblijven er 600 vluchtelingen in de Pipo-huisjes.

Op deze foto van Riekus Reinders is het verschil in omvang tussen het oorspronkelijke dorp (de huizen aan beide zijden langs het kanaal) en het door een groene heg omgeven Pipodorp duidelijk te zien.


Tegenover Speelstad Oranje, aan de andere kant van het kanaal bij de brug, staat cafe-restaurant annex snackbar Oranjestein. Dit van oorsprong Drentse schipperscafé wordt tegenwoordig bestierd door cafebaas Willem die in de wijde omgeving bekend staat als Willem van Oranje. Oranjestein was ooit het stamcafe van de legendarische gebroeders Feitze en Hendrik Bijmholt die in het hele Noorden bekend werden via het boekje De nieuwe dag in gouden glans van Ab Drijver en die later ook landelijke bekendheid verwierven na hun optreden in het populaire tv-programma Showroom.


Bovenstaande foto is gemaakt door (en eigendom van) de Emmer fotograaf Riekus Reinders. Zonder toestemming van de fotograaf is het niet toegestaan om deze foto hoe dan ook te gebruiken.