attracties-en-evenementen-in-drenthe Drenthe Centraal
Vakantiepark en Speelstad Oranje

Een uniek overdekt speelparadijs voor kinderen en hun ouders en/of begeleiders in het Drentse dorpje Oranje. Het dorpje ligt aan het Oranjekanaal tussen Smilde en Schoonoord. De winkelcentra van de stad Assen en van het dorp Beilen zijn dichtbij.

Achter Speelstad Oranje ligt het moderne Vakantiepark Oranje.


Recht tegenover het grote overdekte speelparadijs in Oranje (dat ondergebracht is in de gebouwen van een voormalige aardappelmeelfabriek) vindt u het legendarische particuliere dorpscafe Oranjestein. Dit is een eeuwenoud schipperscafe waarin cafebaas Willem (in de volksmond Willem van Oranje geheten) de scepter zwaait. De inrichting van het cafe is niet meer authentiek maar ademt toch nog steeds de sfeer van een gezellig dorpscafe.


Natuurlijk bieden de speelstad en het gelijknamige vakantiepark u alles wat u zich maar op receatief en culinair gebied kunt wensen. Maar een bezoekje aan het historische dorps- en eetcafe er tegenover is in feite een must.


In dit cafe behoorden de legendarische gebroeders Feitze en Hendrik Bijmholt namelijk 70 jaar achtereen tot de vaste stamgasten. Feitze en Hendrik, bekend van het boekje De nieuwe dag in gouden glans en van het tv-programma Showroom, woonden vrijwel hun hele leven aan het Oranjekanaal op een steenworp afstand van de aardappelmeelfabriek waarin super-ondernemer Hennie van der Most vele jaren later zijn succesvolle Speelstad Oranje zou vestigen.

Hendrik (links) en Feitze Bijmholt  in 1980 bij de voordeur van hun huis aan het Oranjekanaal .